2009. november 16.

Juhtúrós reszelt leves




Amikor kicsi voltam, mindig ezt a levest kértem nagymamámtól, a mai napig imádom. Még sehol máshol nem találkoztam vele, nem láttam egy szakácskönyvben sem, pedig van egy jó pár darab itthon.
Nem bonyolult elkészíteni, nem is telik sok időbe, a juhtúrót kivéve szerintem minden egyéb megtalálható egy átlagos konyhában, tehát bevásárolni se nagyon kell hozzá.

Hozzávalók:
1 tojás
kb. 1 csésze liszt

1 közepes méretű hagyma
1 teáskanál fűszer paprika
1 jó nagy evőkanál liba-, kacsa- vagy disznózsír
1 csokor petrezselyemzöld
juhtúró( kb. 20 dkg)

Elkészítés:

1. A tojásból, lisztből és pici sóból kemény tésztát gyúrunk, annyira keményet, hogy a reszelő nagylyukú oldalán le tudjuk reszelni. Egy nagyobb konyharuhát kiterítünk és meglisztezzük, majd ráreszeljük a tésztát.
2. Egy fazékban kb. 1,5 liter vizet főzünk, ezalatt elkészítjük a paprikás-hagymás zsírt.
3. A zsírba megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd miután a tűzről levettük hozzá adjuk a paprikát.
4. Ha a víz forr a konyharuháról belecsúsztatjuk a reszeltet, ügyelve,hogy ne ragadjanak össze, nagyjából 15 percig főzzük takaréklángon.
5. A leveshez adjuk a hagymás zsírt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és sóval ízesítjük.
6. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk juhtúróval. Én nagyon-nagyon sok túróval szeretem.

FIGYELEM!
A leves sózáskor vegyük figyelembe, hogy a juhtúró már önmagában is sós, annak függvényébe sózzunk.

3 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Nahát, ez egy igen érdekes leves, egyszerű és nagyszerű! Egyébként nálunk is van csipetke, az viszont úgy készül, hogy ugyanezt a tésztát kisebb darabokra "csipkedjük". Természetesen az igy nyert tésztadarabkák sokkal nagyobbak, mintha reszelnénk ezért nevezzük mi Gyergyóban csipetkének.

Kata írta...

De jól hangzik ez a leves, Alíznál olvastam, rögtön jöttem elolvasni. Biztosan kipróbálom!

Demyke írta...

örvendek, hogy nektek is tetszik a recept, én nagyon szeretem.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...