Juhtúrós reszelt leves




Amikor kicsi voltam, mindig ezt a levest kértem nagymamámtól, a mai napig imádom. Még sehol máshol nem találkoztam vele, nem láttam egy szakácskönyvben sem, pedig van egy jó pár darab itthon.
Nem bonyolult elkészíteni, nem is telik sok időbe, a juhtúrót kivéve szerintem minden egyéb megtalálható egy átlagos konyhában, tehát bevásárolni se nagyon kell hozzá.

Hozzávalók:
1 tojás
kb. 1 csésze liszt

1 közepes méretű hagyma
1 teáskanál fűszer paprika
1 jó nagy evőkanál liba-, kacsa- vagy disznózsír
1 csokor petrezselyemzöld
juhtúró( kb. 20 dkg)

Elkészítés:

1. A tojásból, lisztből és pici sóból kemény tésztát gyúrunk, annyira keményet, hogy a reszelő nagylyukú oldalán le tudjuk reszelni. Egy nagyobb konyharuhát kiterítünk és meglisztezzük, majd ráreszeljük a tésztát.
2. Egy fazékban kb. 1,5 liter vizet főzünk, ezalatt elkészítjük a paprikás-hagymás zsírt.
3. A zsírba megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd miután a tűzről levettük hozzá adjuk a paprikát.
4. Ha a víz forr a konyharuháról belecsúsztatjuk a reszeltet, ügyelve,hogy ne ragadjanak össze, nagyjából 15 percig főzzük takaréklángon.
5. A leveshez adjuk a hagymás zsírt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és sóval ízesítjük.
6. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk juhtúróval. Én nagyon-nagyon sok túróval szeretem.

FIGYELEM!
A leves sózáskor vegyük figyelembe, hogy a juhtúró már önmagában is sós, annak függvényébe sózzunk.

Megjegyzések

Alíz, Erdélyből üzenete…
Nahát, ez egy igen érdekes leves, egyszerű és nagyszerű! Egyébként nálunk is van csipetke, az viszont úgy készül, hogy ugyanezt a tésztát kisebb darabokra "csipkedjük". Természetesen az igy nyert tésztadarabkák sokkal nagyobbak, mintha reszelnénk ezért nevezzük mi Gyergyóban csipetkének.
Kata üzenete…
De jól hangzik ez a leves, Alíznál olvastam, rögtön jöttem elolvasni. Biztosan kipróbálom!
Demyke üzenete…
örvendek, hogy nektek is tetszik a recept, én nagyon szeretem.:)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Cukkini fasirt

Francia hagymaleves