Pásztorpite

 Születésnapomra megleptem magam  JILL NORMAN:  Szakácsok könyvé-vel. Ebben a könyvben találtam egy nagyon érdekes receptet  ( na nem csak egyet, de most csak egyről lesz szó) méghozzá a Pásztorpitét. A recept szerint bárányhúsból készítik, de szánom- bánom én nem szeretem a bárányhúst, ezért csirkével készítettem, úgyhogy ez a pite legfeljebb csak a csirkepásztor pitéje de finom volt így is nagyon, majd kipróbálom borjú vagy sertés húsból is.


Hozzávalók:
6 db kis mogyoróhagyma ( én egy csokor új hagymával helyettesítettem)
1 nagy sárgarépa
2 evőkanál növényi olaj
50 g vaj
1 babérlevél
1 ág friss kakukkfű
500 g darált bárányhús ( én csirkét használtam)
1 evőkanál paradicsompüré
pár csepp worcestershire-szósz
1 l  bárány- vagy csirkealaplé ( ha csirkehúsból készítjük kevesebb is elég)
250 g fagyasztott zöldborsó

A tetejére:
500 g főzőburgonya
120 ml tej
125 g vaj
2 tojássárga


Elkészítés:
1. A hagymát és a sárgarépát apróra feldaraboljuk. Az olajon és a vajon a babérlevéllel, és a kakukkfűvel 5 percig süssük.
2. Hozzáadjuk a húst, kevergetve addig süssük amíg megbarnul, sózzuk-borsozzuk, hozzá adjuk a worcestershire szószt, a paradicsompürét és az alaplevet. 20 perc alatt főzzük mártás sűrűségűre, szórjuk bele a borsót és pároljuk további 5 percig.
3. A burgonyát főzzük meg és a tejjel, vajjal és tojássárgával és ízlés szerinti sóval készítsünk burgonyapürét.
4. A ragut kanalazzuk át egy hőálló kerámia vagy jénai tálba. A burgonyapürét kanalazzuk egy nyomózsákba és szép vastag egyenletes csíkokban nyomjuk a hús tetejére majd szépen simítsuk el egy kés segítségével.
5. 190 fokon 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

Megjegyzések

Andi üzenete…
Mekkora ötlet!
Nagyon guszta!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin