2010. január 21.

New Orleans-i fokhagymaleves



Nagyon régóta nézegettem ezt a receptet, de valahogy mindig visszatartott a rengeteg fokhagyma meg az, hogy bele van főzve a kenyér. Aztán tegnap vettem a bátorságot és elkészítettem, nagyon jól sikerült, ízlett mindkettőnknek, pedig Robinak nem mindig jönnek be a különlegesebb ételek.
Éppen annyira volt fokhagymás amennyire kellett, és a tejtől-tejszíntől finom krémes állagú lett.
Mondjuk én nem tettem bele az előírt 2 fej fokhagymát, csak úgy kb 1 és 1/2 fejet .


Hozzávalók( 6 személyre):

2 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 kiskanál vaj
fél csokor petrezselyemzöld
1/2 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál oregánó
2 kisebb babérlevés
1 liter zöldségalaplé( lehet kockából is)
só és frissen őrölt bors
2 dl tej
1 dl tejszín
1 baguette
olívaolaj
őrölt paprika
1 csokor felaprított metélőhagyma

Elkészítés:
1. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a hagymát, tisztítsuk meg a 2 fej fokhagymát majd a cikkeket negyedeljük el.
2. Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd pirítsuk aranyszínűre a hagymát, vegyük a lángot kicsire és adjuk hozzá a fokhagymát, és állandó kevergetés mellett addig pirítsuk amíg a hagyma mély aranyszínt kap.( kb 15-20 perc)
3. A baguetteből vágjunk le 6 szép szeletet és tegyük félre. A maradék kenyér héját vágjuk le ésa belét tépkedjük kis darabkákra kb 10 dkg-ra van szükségünk.
4. A zöldségalaplevet adjuk a leveshez, és adjuk hozzá a kakukkfüvet, az oregánót, a babérlevelet, a petrezselyemzöldet, sózzuk-borsozzuk és forraljuk fel.
5. Adjuk hozzá a kenyér darabkákat és még főzzük 20 percig.
6. Aztán vegyük ki a babérleveleket meg a petrezselyemzöldet, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd turmixoljuk krémes állagúra a levest.
7. A félretett kenyérszeleteket kenjük meg olívaolajjal és szórjuk meg paprikával. Mindkét oldalukat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
8. Tálaláskor minden tányérba tegyünk egy szelet baguette-t , majd merjük rá a forró levest és szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Nagyon szeretem a fokhagymát, és a belőle készült levest is! Ez egy pazar darab lett!

Zsuzsa írta...

Köszi!

A következő leves amit készíteni fogok az általad feltett francia hagymaleves lesz.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...