Nucello

Ezt a süteményt még szilveszterkor fotóztam le csak valahogy elkavarodott a gépen a kép és most találtam meg. Egy igazi cukor bomba ez a sütemény, fogyókúrához semmiképpen nem ajánlom, de szerintem annyira finom, hogy megéri azt a pár kör szaladást vagy egy-két plusz aerobic órát.



Hozzávalók:
Tésztához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál őrölt dióbél
7 kanál liszt
10 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor

Krémhez:
3 tojás
4 kanál liszt
2 és 1/2 dl tej
20 dkg cukor
20 dkg vaj

Elkészítés:
1. Sütőpappírral kibélelünk egy kb 25X30 cm-es tepsit.
2. A 7 tojás fehérjéből 7 evőkanál cukorral kemény habot verünk, a tojássárgákat hozzáadjuk és elkavarjuk, majd a dióbelet, a lisztet és a sütőport is hozzákavarjuk.
3. A masszát a tepsibe öntjük és készre sütjük. ( tű próbával ellenőrizzük)
4. Ha megsült a dióspiskóta, egy éles késsel 3 lapra vágjuk, egymás mellé fektetjük.
5. 10 dkg cukrot megpergelünk (megolvasztunk) és a piskótalapokra csepegtetjük.
6. 3 tojássárgából, 4 kanál lisztből és a tejből pépet főzünk.
7. Ha kihűlt 20 dkg vajjal és kb 20 dkg cukorral krémet kavarunk a pépből.
8. A 3 tojás fehérjét 15 dkg cukorral gőz felett habot vérünk és óvatosan a krémhez kavarjuk.
9. A lapokat betöltjük a krémmel, a legfelső lap tetején elsimítjuk és reszelt csokoládéval megszórjuk.
A lapok között a pergelt cukor a krémtől megolvad és különlegessé teszi a süteményt.

Megjegyzések

nelly üzenete…
Magyarázd már el nekem lécci, hogy mit jelent az a megperkelünk??? Mármint a cukorral mit kell csinálni? Ugyanis nekem tetszik a recepted, és szívesen ki is próbálnám, de a cukornál megakadtam. Mert ha megolvasztom, és rácsöpögtetem, akkor szerintem megkeményedik.... lehet, hogy nem jól gondolom.... vagy nem is ezt kell csinálni??? Köszi.....
sedith üzenete…
Ismerem! Nálunk/nálam finom karamelles néven fut! Mi 9 tojásból sütjük és külön-külön sütjük a lapokat, úgy egyszerűbb dolgozni velük, szerintem. A cukormázzal is könnyebben bevonható.
Igazán édes, de pl. a szétválasztó diétában semmi baj, ha iylet eszel. Csak ne egyél mást melléje.
Puszi
Zsazsa üzenete…
nelly:
A megpergeljük azt jelenti,hogy megolvasztod, megkaramelizálod a cukrot és úgy rácsepegteted, rá fog keményedni a lapra de majd a krémtől megolvad és nem fog ropogni a fogad alatt.

sedith:
Az igazi recept nekem is úgy írta, hogy külön kell a lapot megsütni, de nekem így könnyebbnek tűnik, igaz én mindent másképp csinálok mint más. A nevet meg apukám adta neki, mert csak receptem volt, nevet nem írt a sütinek, aztán mi elneveztük. :)
sedith üzenete…
No, de amikor a megolvasztott cukrot kened el rajta, nem morzsolódik alatta a tészta? Illetve, bocs', most látom, hogy azt írtad, hoyg csepegteted. Mi teljes réteget csinálunk belőle, tehát elkenjük. És igen, a krémtől megolvad.
Az nem baj, ha te másképp csinálsz mindent. :D Mindenkinek vannak "fix"-ei.:D De 7 tojásos piskótát 3-ba vágni szerintem nem könnyű. :P Bár én kettőbe is utálom hasitani a piskótát, úgyhogy inkább külön sütök mindent. :)
Zsazsa üzenete…
:) igen van mikor nehezebben megy a piskóta elvágás de egy nagyon éles késsel lehet boldogulni. Ami miatt nem szeretem én külön sütni, az az, hogy egyszerre csak egyet tudok a sütőbe betenni, és ha megkavarom egybe a tésztát akkor nekem a hab kicsit összeesik mire ez első kisül és már nem lesz olyan szép a 3. lap mint az első. És minden lapot külön külön megkavarni , nekem maceránsabb, mint elvágni a lapot.
szepyke üzenete…
:))
Még jó, hogy elolvastam a kommenteket, már mindent tudok!:)))

Tökéletesek lettek!:)
Névtelen üzenete…
Olyan aranyos szó, hogy megpergelni.Szeretem a szép régi szavakat. A nagyszüleimet jutatta eszembe :-) A sütit biztos, hogy meg fogom próbálni, olyan különlegesnek tűnik! Köszi :-)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin