Krémes tekercs

Egy igazi szilveszteri sütemény, nálunk ez minden évben készül szilveszterkor, nem mondom, hogy gyorsan készen van, mert nem. Elég sok időbe telik, de egyébként könnyen elkészíthető és nagyon mutatós, bármilyen krémmel tölthető, nálunk a citromos vagy a vaníliás a menő. Kókuszreszelék helyett őrölt dióba vagy mandulába is forgathatjuk.



Hozzávalók( kb 140 db tekercs lesz):

Tekercshez:

1 kg liszt
20 dkg sertés zsír
vizespohár olaj
250 ml tej
0,5 dkg élesztő

Citromos krémhez:

400 ml tej
5 evőkanál liszt
30 dkg puha vaj
30 dkg nagyon apró-szemű cukor vagy porcukor
citrom reszelt héja

Mázhoz:

15 evőkanál apró-szemű cukor
3 evőkanál kakaó
10 evőkanál víz

kókuszreszelék
cukor



Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Előkészítjük a tekercsek sütéséhez szükséges rudakat. Papírból kisujjnyi vastagságú rudakat sodorunk, amiket szorosan becsomagolunk alufóliába, így kapunk nagyjából 1 cm átmérőjű sütőrudakat, olyan hosszúságú rudakat készítsünk ami elfér a tepsinkbe, legalább két tepsit használjunk a sütéshez, hogy dinamikusan tudjunk haladni. Egy tepsihez, 6-7 rúd szükséges.
2. A krémmel indítunk: A lisztből és a tejből sűrű csomómentes pépet főzünk, majd amíg kihűl áttérünk a tekercsekhez.
3. A tekercshez minden hozzávalót összegyúrunk, mikor jól összeállt 4 egyenlő részre osztjuk. Egyszerre egy résszel dolgozunk!
4. 3 mm vékonyra nyújtjuk. A széleit levágjuk, majd 6cm X6 cm -es négyzetekre vágjuk a tésztát, majd az előre elkészített sütőrudakra csavarjuk őket. Egymástól 1-2 cm távolságra.( 1 rúdra kb 3-4 négyzetet csavarunk)
5. 8-10 perc alatt megsütjük a forró sütőben egyik tepsivel a másik után, amíg az összes tésztánk elfogy (kb 140 db tekercs lesz).
6. A vajat kézi-mixerrel habosra kavarjuk, majd adagonként hozzádolgozzuk a pépet, a citrom reszelt héját, majd a levéből is ízlés szerint adunk hozzá. A végén hozzáadjuk a cukrot, a cukorral már nagyon keveset szabad csak kavarni, habosítani a krémet mert különben könnyen elvágódik a krém.
7. Tortadíszítő segítségével( azt a fejet használjuk amivel a szöveget is szoktuk írni a tortára) megtöltjük a tekercseket a krémmel.
8. Jöhet a máz! A cukrot összekavarjuk a kakaóval, majd hozzáadjuk a vizet, és sűrű szirupot főzünk belőle. Egy tányérban összekavarunk kókuszreszeléket cukorral.
9. A tekercseket megforgatjuk a kakaós mázban, majd a cukros- kókuszreszelékben.
10. Amikor a máz kezd kihűlni, kicsit mindig melegítsük újra, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Hát, ez megint egy szuper kis desszert!
Eszméletlen ügyes vagy! A csoki mellé felvettem a lsitára, ha még sok ilyet teszel fel, ki kell húznom, hogy melyikkel kezdjem!:))
Zsazsa üzenete…
Köszi!
Igyekszem igyekszem, remélem találsz majd még érdekes recepteket nálam.:)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin