A francia dili, azaz a macaron...
Az igazság az, hogy az évek alatt többször nekiestem a Macaron készítésnek, de soha nem sikerült vállalható formában. Aztán az idén a kislányom születésnapjára mindenképpen szerettem volna elkészíteni, így összeolvastam több tíz receptet, fórumot, szóval tájékozódtam rendesen.
Most szeretném megosztani veletek, hogy mi az ami nekem bevált, nem mondom, hogy rájöttem a szent Macaron titokra, de nekem az alábbiakat betartva mindig jól sikerül... Próbáljátok ki hátha nálatok is működik... várom a visszajelzéseket! :)
A tippek amelyek így összességében beváltak:
Most szeretném megosztani veletek, hogy mi az ami nekem bevált, nem mondom, hogy rájöttem a szent Macaron titokra, de nekem az alábbiakat betartva mindig jól sikerül... Próbáljátok ki hátha nálatok is működik... várom a visszajelzéseket! :)
A tippek amelyek így összességében beváltak:
- nagyon kevés színezék ( talán e miatt sem annyira élénk a szín, mint a megszokott, vagy gyenge volt az ételfestékem, de akkor is betartottam, az "egy csepp" szabályt
- légkeveréses sütő használata
- pontosan, már-már patika mérleggel való kimérése a hozzávalóknak
- ne főzzünk semmit párhuzamosan a macaron készítésével, sőt ha párás a lakásban a levegő, előtte inkább párátlanítsunk, a párától ugyanis összeesik a macaron
- szilikon macaron sütőlap
Hozzávalók, kb 24 dbhoz:
- 10 dkg mandulaliszt - nekem a boltival jobban működött mint amit én itthon készítettem mandulából
- 10 + 5 dkg porcukor
- 7 dkg tojásfehérje
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 mokkáskanál citromlé ( elhagyható)
- 1 csepp ételfesték
- 1 csepp vaníliaaroma ( más aroma is lehet)
Krém hozzávalói:
- 5 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 ek tejszín
- 1 kiskanál vaníliaaroma - de itt az ízesítő változhat a macaron függvényében
- csipet só
Előkészületek:
- A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy tepsibe helyezzük bele a szilikon formát.
- A mandulalisztet az 5 dkg porcukorral apró lyukú szitán szitáljuk át. Nagyon fontos lépés, nem elég ha csak összekavarod! Szitáld át!
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéből robotgép segítségével, közepes fordulaton készítsünk kemény habot. Keverés közben szórjuk hozzá a szódabikarbónát, sót és a 10 dkg porcukrot.
2. Ezt követően adjuk hozzá a színezéket, citromlevet és vaníliaaromát. -ebben a sorrendben!
3. Aztán óvatos mozdulatokkal kavarjuk hozzá apránként az átszitált mandulalisztet, óvatosan de alaposan kavarjuk át a masszát.
4. Nyomózsákba téve nyomjunk kis korongokat a macaron forma köröcskéibe, ne túl sokat, ne folyjon át a kör peremén.
5. 20 percig süssük(szárítjuk) a macaronokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni és aztán töltsük meg a kívánt krémmel.
6. Krém készítése: A puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd sorban hozzákavarjuk a tejszínt és a vaníliaaromát. Alaposan összekavarjuk és kész is.
7. Ha kihűltek a macaronok töltsd meg őket!
8. Természetesen a kém bármi lehet amit szeretnénk, az már nem rontja el a tökéletesre sült makaronokat: olvasztott csokoládé, kávás krém, bármilyen vajas tortakrém...
Megjegyzések