A francia dili, azaz a macaron...

Az igazság az, hogy az évek alatt többször nekiestem a Macaron készítésnek, de soha nem sikerült vállalható formában. Aztán az idén a kislányom születésnapjára mindenképpen szerettem volna elkészíteni, így összeolvastam több tíz receptet, fórumot, szóval tájékozódtam rendesen.
Most szeretném megosztani veletek, hogy mi az ami nekem bevált, nem mondom, hogy rájöttem a szent Macaron titokra, de nekem az alábbiakat betartva mindig jól sikerül... Próbáljátok ki hátha nálatok is működik... várom a visszajelzéseket! :)


A tippek amelyek így összességében beváltak:


  • nagyon kevés színezék ( talán e miatt sem annyira élénk a szín, mint a megszokott, vagy gyenge volt az ételfestékem, de akkor is betartottam, az "egy csepp" szabályt
  • légkeveréses sütő használata
  • pontosan, már-már patika mérleggel való kimérése a hozzávalóknak
  • ne főzzünk semmit párhuzamosan a macaron készítésével, sőt ha párás a lakásban a levegő, előtte inkább párátlanítsunk, a párától ugyanis összeesik a macaron
  • szilikon macaron sütőlap 
Hozzávalók, kb 24 dbhoz:
  • 10 dkg mandulaliszt - nekem a boltival jobban működött mint amit én itthon készítettem mandulából
  • 10 + 5 dkg porcukor 
  • 7 dkg tojásfehérje
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál citromlé ( elhagyható)
  • 1 csepp ételfesték
  • 1 csepp vaníliaaroma ( más aroma is lehet)
Krém hozzávalói:
  • 5 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek tejszín
  • 1 kiskanál vaníliaaroma - de itt az ízesítő változhat a macaron függvényében
  • csipet só




Előkészületek:
  1.  A sütőt melegítsük elő 150 fokra. Egy tepsibe helyezzük bele a szilikon formát.
  2.  A mandulalisztet az 5 dkg porcukorral apró lyukú szitán szitáljuk át. Nagyon fontos lépés, nem elég ha csak összekavarod! Szitáld át!
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéből robotgép segítségével, közepes fordulaton készítsünk kemény habot. Keverés közben szórjuk hozzá a szódabikarbónát, sót és a  10 dkg porcukrot.
2. Ezt követően adjuk hozzá a színezéket, citromlevet és vaníliaaromát. -ebben a sorrendben!
3. Aztán óvatos mozdulatokkal kavarjuk hozzá apránként az átszitált mandulalisztet, óvatosan de alaposan kavarjuk át a masszát. 
4. Nyomózsákba téve nyomjunk kis korongokat a macaron forma köröcskéibe, ne túl sokat, ne folyjon át a kör peremén.
5. 20 percig süssük(szárítjuk) a macaronokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni és aztán töltsük meg a kívánt krémmel.
6. Krém készítése:  A puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd sorban hozzákavarjuk a tejszínt és a vaníliaaromát. Alaposan összekavarjuk és kész is. 
7. Ha kihűltek a macaronok töltsd meg őket! 

8. Természetesen a kém bármi lehet amit szeretnénk, az már nem rontja el a tökéletesre sült makaronokat: olvasztott csokoládé, kávás krém, bármilyen vajas tortakrém...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin