Mama fehér kiflicskéje
Ez a recept a nagymamámtól van, igazi retró süti. Amikor kicsi voltam, nem múlhatott el úgy karácsony, húsvét vagy valamilyen fontosabb családi esemény, hogy nagymamám ne készítette volna el a kiflicskéket. Kedvenc süteményem volt, így aztán édesanyám is gyakran készítette. Egy ideje azonban feledésbe merült, de idén anyukámnak eszébe jutott és karácsonyra elkészítette. A kicsi fiamnak is éppen annyira a kedvence lett, mint annó nekem. A két ünnep között nekem is el kellett készítenem, mert nem volt hajlandó mást enni, csak kiflicskét. Azonnal beírtam a receptet a receptes könyvembe és mostantól biztosan gyakran fogom készíteni.
Hozzávalók:
1 liter liszt - kb. 70 dkg
fertályos csésze sertés zsír - 250 g
1 csipet só
1 tojás
2 dkg friss élesztő vagy 5 g szárított
1 dl tej
1 kiskanál cukor
keményebb lekvár : egres, szilva, barack
porcukor
vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit előkészítünk és sütő papírt teszünk bele
2. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
3. A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk, majd a hozzávalóból puha nyújtható tésztát gyúrunk.
4. A tésztából diónyi gömböket formázunk, nyújtó fával egyenként vékony ovális formára nyújtjuk, a felénk eső végére teszünk egy paszuly szemnyi lekvárt, majd kiflit formázunk.
5. Ha megtelt egy tepsi akkor 15-20 perc alatt készre sütjük, nem kell megvárni amíg megbarnul, szép világosra sütjük.
6. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ebből a mennyiségből nagyjából 65 db kiflicske lesz- 2 nagy tepsinyi
Hozzávalók:
1 liter liszt - kb. 70 dkg
fertályos csésze sertés zsír - 250 g
1 csipet só
1 tojás
2 dkg friss élesztő vagy 5 g szárított
1 dl tej
1 kiskanál cukor
keményebb lekvár : egres, szilva, barack
porcukor
vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit előkészítünk és sütő papírt teszünk bele
2. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
3. A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk, majd a hozzávalóból puha nyújtható tésztát gyúrunk.
4. A tésztából diónyi gömböket formázunk, nyújtó fával egyenként vékony ovális formára nyújtjuk, a felénk eső végére teszünk egy paszuly szemnyi lekvárt, majd kiflit formázunk.
5. Ha megtelt egy tepsi akkor 15-20 perc alatt készre sütjük, nem kell megvárni amíg megbarnul, szép világosra sütjük.
6. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ebből a mennyiségből nagyjából 65 db kiflicske lesz- 2 nagy tepsinyi
Megjegyzések