Mama fehér kiflicskéje

Ez a recept a nagymamámtól van, igazi retró süti. Amikor kicsi voltam, nem múlhatott el úgy karácsony, húsvét vagy valamilyen fontosabb családi esemény, hogy nagymamám ne készítette volna el a kiflicskéket. Kedvenc süteményem volt, így aztán édesanyám is gyakran készítette. Egy ideje azonban feledésbe merült, de idén anyukámnak eszébe jutott és  karácsonyra elkészítette. A kicsi fiamnak is éppen annyira a kedvence lett, mint annó nekem. A két ünnep között nekem is el kellett készítenem, mert nem volt hajlandó mást enni, csak kiflicskét.  Azonnal beírtam a receptet a receptes könyvembe és mostantól biztosan gyakran fogom készíteni.




Hozzávalók:

1 liter liszt - kb. 70 dkg
 fertályos  csésze sertés zsír - 250 g
1 csipet só
1 tojás
2 dkg friss élesztő vagy 5 g szárított
1 dl tej
1 kiskanál cukor

keményebb lekvár : egres, szilva, barack
porcukor
vaníliás cukor

Elkészítés:
 1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit előkészítünk és sütő papírt teszünk bele
 2. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
 3. A  lisztet és a zsírt elmorzsoljuk, majd a hozzávalóból puha nyújtható tésztát gyúrunk.
 4. A tésztából diónyi gömböket formázunk, nyújtó fával egyenként vékony ovális formára nyújtjuk, a felénk eső végére teszünk egy paszuly szemnyi lekvárt, majd kiflit formázunk.
 5. Ha megtelt egy tepsi akkor 15-20 perc alatt készre sütjük, nem kell megvárni amíg megbarnul, szép világosra sütjük.
6.  Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

Ebből a mennyiségből nagyjából 65 db kiflicske lesz- 2 nagy tepsinyi





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin