Madeleine

Egy gyors sütemény a rohanós mindennapokra. Még mindig nincs annyi időm  a főzésre amennyit szeretnék, éppen ezért tegnap délután erre a szuper-gyors és szuper-finom kis süteményre esett  a választás. Nem bántam meg! :) Erről a süteményről Stahl Judit egyik könyvében olvastam, aztán összefutottam vele néhány helyen az interneten is.  Egy adag citromos és egy adag kakaós sütit készítettem.



Hozzávalók:

10 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
2 db tojás
pici só

ezeken a hozzávalókon kívül kell még bele valami 'ízesítő', a citromoshoz reszelt citromhéj és egy kevés citromlé, a kakaóshoz kakaó( a kakaó mennyiségét számoljuk le a lisztből),a vaníliáshoz vanília, stb...

Elkészítés:
1.  A vajat folyósra olvasztjuk.
2. A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a sót, az 'ízesítőt', óvatosan összekavarjuk. Majd beleforgatjuk az olvasztott vajat is. 10 percre hűtőszekrényben pihentetjük.
3. Amíg a massza a hűtőben csücsül, addig  a sütőt előmelegítjük 190 fokra, a madeleine tepsit ha szükséges kikenjük vajjal.
4. A kis horpadásokat ¾-ig megtöltjük a tésztával és 10 perc alatt készre sütjük.

És akkor egy kép a végére, arról aki minden szabadidőmet leköti:) kicsi rosszcsont Liza kutyám, aki egy 4 hónapos Labrador kutyi.  Itt éppen a játékait mossa a vízben.

Megjegyzések

Ottis üzenete…
Nagyon mutatósak, még soha nem készítettem!
Zsiri üzenete…
Nagyon jó néznek ki! A kutyus meg nagyon aranyos :))
Foodafok üzenete…
Egy sikkes francia nő.

Madeleine légiesen könnyű, hódító, kacér és mindenki megkaphatja – mégsem nevezhető ledér erkölcsűnek. Madeleine előélete is stílusos: szerepel benne egy barokk város, egy menekült lengyel exkirály, egy sütésre hajlamos francia leányzó. A város Nancy, az exkirály Stanislaw Leszczynski, a leányzó, egy cselédlány, bizonyos MADELIENE. A sors kegyes volt hozzánk. Ha a király nem menekül Franciaországba, talán nem ismerjük ezt a sütit. De mint tudjuk, a különböző párhuzamosan futó életutak a végtelenben találkoznak. Köszönjük Zsazsa, hogy eszünkbe juttattad, ezt a kis remekművet. Szinte, szánkban érezzük a citromos ízt.
szepyke üzenete…
Boldog új évet kívánok szeretetben, békességben! Jó lenne, ha újra lennél...:)
garlutti üzenete…
Hola desde VIGO ESPAÑA , te deseo un feliz AÑO NUEVO 2011 , Me encantan tus recetas y tu blog , te invito al mio , SALUDOS MARIMI

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Erdélyi hagymás rostélyos

Pulykahere másképpen!

Párizsi csokis meggyes muffin