Képviselőfánk
Egy megunhatatlan régi kedvenc....
Hozzávalók:
tesztához:
A krém:
Hozzávalók:
tesztához:
- 10 dkg vaj
- 15 evőkanál víz
- 15 dkg liszt
- 5 db közepes méretű tojás
- fél liter tej
- 4 tojás
- 1 vanília rúd
- 8 evőkanáa cukor
- 4 evőkanál liszt
A krém:
- A tejből egy decit félreteszünk, a többit a vanília kikapart belsejével feltesszük főni.
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat habosra kavarjuk 4 evőkanál cukorral. Aztán hozzákavarjuk csomómentesen a 4 evőkanál lisztet és az egy deci tejet.
- Hőkiegyenlítve* hozzáöntjük a tojásos tejet a forrásban levőhöz, és addig főzzük folytonos kavargatás mellett amíg a krém besűrűsödik.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzákavarjuk a maradék 4 evőkanál cukrot.
- Ha kihűlt a tojásos krém akkor egy kevés habbal meglágyítjuk, majd óvatos mozdulattal belekavarjuk a többi habot is.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy nagy sütőlemezre sütőpapírt helyezünk.
- Az égetett tésztával kezdjük. Egy fém lábosban a vajat és a vizet feltesszük főni. Amikor a vaj elolvadt belekavarjuk a lisztet, és addig kavargatjuk amíg a massza teljesen egybeálló nem lesz. le kell váljon az edényfaláról.Aztán levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit kihűlni.
- Kézimixer segítségével, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat a masszához.
- A sütőpapírra egymástól 5 cm-re diónyi gombócokat helyezünk két kiskanál segítségével.
- Enyhén megspricceljük vízzel és betoljuk a tepsit a sütőbe. A sütőajtaját nem szabad ezután kinyitni, mert a fánkok összeesnek. 10 perc után lehúzzuk a hőfokot 175 fokra, és még sütjük 10 percet vagy amíg elérik a kívánt szint.
- A fánkok tetejét késsel levágjuk, és megtöltjük őket az előre elkészített vaníliás krémmel, majd ráhelyezzük a levágott kalapokat és megszórjuk porcukorral.
Megjegyzések