Baklava
Régóta hallom mindenhonnan, hogy milyen finom, igazi mennyei finomság a baklava, de valahogy amiket készen láttam az üzletekben nem fogtak meg. Aztán pár hete csak vettünk egy kis dobozkával, hát nem volt valami nagy szám, de arra jó volt, hogy felkeltse az érdeklődésemet. Utánanéztem, hogy hogyan is készül a baklava. A sok finom hozzávaló láttán gondoltam, csak meg próbálkozom vele, üsse kő!, csak jobb lesz mint a bolti ami szerintem diót csak nyomokban tartalmazott.
Ez is egy gyorsított változat mert a leveles tésztát nem én készítettem, kihasználva modern világunk lehetőségeit, bolti gyorsfagyasztottból készült.
Szerintem nagyon finomra sikerült, nem tudom ilyen kell-e legyen az igazi, de engem ez is meggyőzött, habár van aki szerint ez már túl diós.... Lehet a baklava egyáltalán túl diós?
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta( pl. Linco)
30 dkg vaj
40 dkg darált dió
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cukor
1 kiskanál. őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
20 dkg cukor
2,5 dl víz
5 evőkanál méz
1 citrom leve és héja
1. 25 x 25 x 8 cm-es tepsit kivajazunk. A kiolvasztott tésztalapokat középen kettévágjuk,így kapunk kb. 24 db lapot. A vajat megolvasztjuk.
2. A diót, morzsát, cukrot, fűszereket összekeverjük. A tepsi aljára 5 lapot teszünk, közüket meglocsoljuk vajjal. 3. Az 5. lapot megszórjuk a diós keverékkel, majd újabb 2 lap következik vajjal meglocsolva. Ezt folyamatot addig ismételjük, amíg tart a hozzávaló. A tejére tészta kerüljön, vajjal meglocsolva.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
5. A cukorból, citromléből, citromhéjból, mézből 10 percnyi főzéssel szirupot főzünk. A kész baklavát leöntjük a sziruppal. Kockákra vagy rombuszokra vágva, hűlni hagyjuk.
Ez is egy gyorsított változat mert a leveles tésztát nem én készítettem, kihasználva modern világunk lehetőségeit, bolti gyorsfagyasztottból készült.
Szerintem nagyon finomra sikerült, nem tudom ilyen kell-e legyen az igazi, de engem ez is meggyőzött, habár van aki szerint ez már túl diós.... Lehet a baklava egyáltalán túl diós?
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta( pl. Linco)
30 dkg vaj
40 dkg darált dió
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cukor
1 kiskanál. őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
20 dkg cukor
2,5 dl víz
5 evőkanál méz
1 citrom leve és héja
1. 25 x 25 x 8 cm-es tepsit kivajazunk. A kiolvasztott tésztalapokat középen kettévágjuk,így kapunk kb. 24 db lapot. A vajat megolvasztjuk.
2. A diót, morzsát, cukrot, fűszereket összekeverjük. A tepsi aljára 5 lapot teszünk, közüket meglocsoljuk vajjal. 3. Az 5. lapot megszórjuk a diós keverékkel, majd újabb 2 lap következik vajjal meglocsolva. Ezt folyamatot addig ismételjük, amíg tart a hozzávaló. A tejére tészta kerüljön, vajjal meglocsolva.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
5. A cukorból, citromléből, citromhéjból, mézből 10 percnyi főzéssel szirupot főzünk. A kész baklavát leöntjük a sziruppal. Kockákra vagy rombuszokra vágva, hűlni hagyjuk.
Megjegyzések