Mézes szelet!
Hozzávalók:
laphoz:
5 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
1 kiskanál szódabikarbóna
4 ev tej
6 dkg méz
krémhez:
20 dkg vaj
fél liter tej
gríz
1 vaníliás cukor
málna vagy sárgaszílva lekvár
Elkészítés:
1. Keresünk 1 fazekat és egy fém tálat, akkorát, hogy találjon a fazékra ne essen bele. Egy 20X30 cm-es tepsit megfordítunk, és az alját bevonjuk alufóliával, ezen fogjuk megsütni a lapokat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A krémhez fél liter tejből és grízből sűrű tejbegrízt főzünk.
3. A fazékba vizet töltünk kb. félig, és felforraljuk.
4. A tálban a tojást és a cukrot habosra kavarjuk, hozzáadjuk a mézet, a tejet, a szódabikarbónát és a vajat.
5. Feltesszük a fazékra, és a gőz felett, állandó kavargatás mellett főzzük kb. 5 percig
6. Levesszük a gőzről, és 2-3 részletben hozzákavarjuk a lisztet egy fakanál segítségével, majd kézzel még jó alaposan átgyúrjuk. Ha nem elég kemény a tészta, még lisztet adunk hozzá.
7. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és szépen sorban kb. 0,3-0,5 cm vastagra nyújtjuk, és a tepsin kb. 5-6 perc alatt megsütjük 180 fokon. Figyeljünk, mert gyorsan sül! (Lisztezzük rendesen a tésztát nyújtás közben, mert leragadhat.) Ne ijedjünk meg, ha nagyon kemények lesznek a lapok, amikor kihűltek, ilyennek kell lennie.
8. Ha kihűlt a tejbegríz, robotgép segítségével 20 dkg vajjal jó habosra kavarjuk, hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot és ízlés szerint porcukrot (kb. 10-15 dkg). A cukorral már nem kavarjuk sokat, hogy nehogy elvágódjon.
9. Egy lapot leteszünk egy tálcára, és megkenjük a krém felével, rá egy újabb lap kerül, azt megkenjük sárgaszilva- vagy málnalekvárral, újabb lap következik, egy réteg krém, majd rátesszük a fedőlapot.
10. Az egésznek a tetejére teszünk egy nagyobb vagy két kisebb vágódeszkát, és a tetejére súlyt helyezünk.
Egy éjszakán át, (hűvös helyen) így hagyjuk a mézes szeletet, hogy kellően megpuhuljon. Felszeletelve tálaljuk!
Megjegyzések
Bogi
http://vaniliamamor.blogspot.ro/2013/12/mezes-szelet.html